JÁRNA, DE NEM JUT…

Megjelent: 2017. máj. 11. csütörtök

„OKTÓBERBEN MEGNÉZZÜK, MŰKÖDIK-E A MARADÉK ELV?”

 Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2017. május 9-i, keddi egyeztetésén -  az áprilisi ülés folytatásaként -, egyetlen összevont napirend szerepelt.

 NAPIREND

 1.    Konzultáció a 2018. évi költségvetési törvényjavaslatról, valamint a szakszervezeti oldal bérintézkedésekre vonatkozó javaslatáról

Az ülés előkészítéseként a Nemzetgazdasági Minisztérium a teljes költségvetési javaslat május másodikától hozzáférhető szövegére hivatkozott.

Az OKÉT tagjai megkapták a még januárban kezdeményezett Igazságügyi Minisztérium állásfoglalást is, amely a bérkompenzáció kivezetésének és bérbe történő beépítésének alkotmányjogi lehetőségeit vizsgálta. 

A Munkavállalói Oldal (MVO) a napirendhez kapcsolódó javaslatát írásban nyújtotta be, ennek lényege a következő volt:

 „… mindazok a közszolgálati alkalmazottak, akiket nem érint 2017-ben központi bérintézkedés, illetve azok, akik a saját ágazatukra, szakmai területükre vonatkozó bérintézkedésekből kimaradtak, és/vagy nem tartoznak életpálya törvény hatálya alá,

 részesüljenek bérkiegészítésben.

A bérkiegészítés három éves időszak alatt érje el az 50 százalékot. A A bérkiegészítés egyéni alapbérre legyen megállapítva, 2017 évi mértéke egyezzen meg a bérminimum 2017 évi százalékos növekedési mértékével.”

 A javaslat teljes szövegét itt lehet megtekinteni 

Az OKÉT ülésén a Kormányzati Oldal vezetését Dr. Simon Attila István helyettes államtitkár látta el, az MVO tárgyaló csoportját Fehér József ügyvivő, az Önkormányzati Oldalt Lipők Sándor polgármester, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége(KÖÉSZ) vezette.

Fehér József: A 2018-as költségvetési javaslat vizsgálata előtt azt javasolta, előbb legyen konzultáció a 2017-es év elmaradt bérintézkedéseiről. Döntést sürgetett a bérkompenzáció dolgában is, kérte, hogy erről is legyen szó. Részben az ez év tavaszi, a minimálbér és szakmai bérminimum rendezések tapasztalataira is hivatkozott, amikor leszögezte; olyan megoldást kell találni, ami mellett az érintettek bére nem változik, ne legyen olyan helyzet, hogy ezt a tényezőt betudják munkabérfejlesztés helyett, vagy más „baleset éri” az eredeti szándékot.

A közszolgálati terület bérintézkedéseivel kapcsolatban Fehér József hangsúlyozta, hogy az MVO álláspontja és javaslatai 2013 óta világosak, rögzítettek és változatlanok. Ezt több - Banai Péter, illetve Adorján Richárd helyettes államtitkárhoz írt - levél is bizonyítja. Átfogó, mindenkit érintő és érdemi bérintézkedéseket sürgettünk.

Ezzel szemben az elmúlt hét évben 32 bérintézkedési döntés, jogszabálycsomag született eddig, ám a bérintézkedésre váró 691 ezer dolgozóból ezek csupán 540 ezer főt érintettek, és 150 ezer fő helyzete 2008 óta változatlan. Ráadásul ez a szinte számolatlanul sok döntés megosztotta, feldúlta a munkahelyi viszonyokat, jogtechnikai, szemléleti és modellbeli egység helyett zűrzavart teremtett a jogállásokban, áttekinthetetlenné váltak a területek. Ágazati és kiegészítő, és szakmai pótlékok, még a pótlékok pótléka is előfordul.

A bértáblák – és nem csak a minimálbér emelés miatt – összeomlottak. A közalkalmazotti 170 bérpontból mára 47 maradt érvényesen, a köztisztviselői középfokú bértáblát lefedi a minimál tarifa. Folyamatos – méltatlan - számháború zajlik arról, hányan is dolgoznak a közszolgálatban. Felelős(??) kormányzati vezetők 1.1 millió „bürokratáról” nyilatkoznak. A szakszervezetek KSH adatokra hivatkozva állítják, hogy 2011-ben 701 ezer fő, 2016-ban 691 ezren dolgoztak költségvetési intézményekben.

Fehér József ismételten megkérdezte: Miért maradt ki 150 ezer kollégánk?

Álláspontunk szerint – látva a számokat – ez nem pénzkérdés. A 20 ezer milliárdos költségvetés egészében – már 2017-ben is van – mozgástér.  Nekik miért nem jut – a központi és az önkormányzati igazgatásban, a kiegészítő, műszaki, gazdasági területeken.  Nekik miért nem jut, ha jut az állami vállalatoknak, az önkormányzati vállalatok dolgozóinak is?

Simon Attila István válasza:Határozottan azt kell mondanom, hogy most úgy látjuk; 2017-ben további intézkedésre nincs lehetőség. Vitatkozhatnánk a számokról, de nem visz előre. Az érintetteket nincs mire biztatni! „Járna nekik is, de most nem jut!” Várniuk kell!

Persze októberben még megnézhetjük a számokat! Ha marad, vagy ha nő bevétel, akkor beszéljünk róla – mondotta a helyettes államtitkár. Majd hozzátette: A közalkalmazotti bértáblában szeretnénk előre jutni. Ha számukra nincs életpálya 2018-ban, akkor feléjük egyszerű bérintézkedést kell hoznunk. Ezt elismerjük.

Fehér József: A kormányzati Oldal álláspontja lesújtó, és meglepő. Ennyi türelem és tolerancia már nincs a rendszerben. NEM FOGADJUK EL!

Boros Péterné: Talán mindenki érti, miért mondom; az ember a legfontosabb versenyképességi tényező. Mi elvárjuk az állami humán erőforrás gazdálkodás felelős irányítását. Most azt látjuk, hogy a közigazgatás fele, az önkormányzatok, a központi igazgatás nem kap béremelést. Ha a média kérdez minket, mi mindig elmondjuk, hogy ezek mit adnak, mit nyújtanak a társadalomnak. És ezzel ez után is – esetleg fokozottabban – keresni fogjuk a nyilvánosságot. Várhatóan e területeken közös sztrájkbizottságot hozunk létre.

Szabó Gellért: Mint a Faluszövetség vezetője leszögezte; minden azt bizonyítja, hogy az önkormányzati szektor közömbös az államnak, zsákmányszerző terepe a központi igazgatásnak, kiválogatják a legjobbakat, a maradék pedig pusztulhat…

Simon Attila István: Senki nem állította, hogy a közszolgálat ki van pipálva. Most itt tartunk. De 2010 óta itt minden polgár helyzete javult. Ingyenes könyv és élelmezés az iskolákban, adócsökkentések, járulékcsökkentés; még annál is több forint, vagy egyéb gazdagodás van, aki nem kapott fizetésemelést.

Adorján Richard:A költségvetésért felelős helyettes államtitkár számos ponton vizsgálta és mutatta be a 2009 óta tapasztalható bértömeg mozgásokat, majd az európai módszertan alapján végzett számítások alapján bejelentette; igazoltnak látszik, hogy a közszolgálati terült bér- és jövedelemjuttatásaiból 2009-2015 között 609 milliárd forintot elvont a költségvetés.

Fehér József: Ha a vonatkozó iratminősítés engedi, akkor ezeket a kimutatásokat kérjük írásban. E bejelent tükrében még érthetőbb, hogy 2010 óta 29 alkalommal ülésezett az OKÉT, és ebből két korlátozott érvényű megállapodás tudott megvalósulni.(Lett a Kjt. bértáblában 3 új fokozat, és az egykulcsos SZJA bevezetésekor megállapodtunk a bérkiegészítésekről.) Közben 32 olyan intézkedés született, amivel végletesen megosztották az állományokat, de ezekről előzetesen nem volt egyeztetés. Itt nincs alkufolyamat, akik ide jönnek a Kormány részéről, azoknak semmire nincs mandátuma. Ez így nem érdekegyeztetés! – szögezte le.

Menjünk haza azzal, hogy a már oly régi maradékelv alapján esetleg októberben lehet valami, ha marad?

Boros Péterné: A munkahelyi feszültség folyamatosan nő az érintetteknél, és nincs kisütve! Nem látható, mi lesz az utolsó csepp!

Lipők Sándor: Éppen ezen okok miatt vidéken gyakorlatilag már nincs értelmiség. Ami az általános iskolákban zajlik mifelénk, abból csak közmunkások jönnek ki…

Ilyen fizetésekkel a közigazgatásban öt évig senkit nem lehet megtartani. Márpedig ennyi év kell ahhoz, hogy valaki felelős, minőségi és önálló igazgatási munkára képes legyen. Lehet erre játszani, hogy tönkremenjünk, de ki fogja például lebonyolítani a választásokat azért a bruttó 40 ezerért? – kérdezte.

Simon Attila István: Érdemi egyeztetést végzünk itt, az OKÉT-on. A szakszervezetek politikai súlyával nincs probléma, lám a bérkiegészítést is ki tudták harcolni!

Ha valaki aggódik a választások lebonyolítása miatt, forduljon levélben az OVI-hoz.

Adorján Richard: A bértáblák összeomlásával kapcsolatos gondokat a kormányzat is látja. De most a minimálbéren ennyit kellett emelni. Fehér József közbeszólására a helyettes államtitkár elismerte – hogy a mostani minimálbér megállapítás megfelel a szakszervezetek két évvel ezelőtti javaslatának.

Hangsúlyozta: Nem igaz, hogy az OKÉT-ban nincs valós tárgyalás, hogy nincs egyeztetés. Csak másképpen történik mint ahogy a szakszervezetek elképzelik.

Visszatért a bérkiegészítés témakörére. A felek az IM állásfoglalását különösen túlértékelni nem tudták, belátták, hogy igazi véleményt tényleg csak kész normaszövegről lehet mondani. Politikai döntés ez ügyben nem született…

Az ülés végén megállapodás alakult ki arról, hogy a bérkiegészítések kivezetésre létrehozott munkabizottság folytatja a munkát, és kiderült; közös a félelem, hogy esetleg 2018-ra ebben a vonatkozásban minden „úgy marad”.

Budapest,  2017.május 10.

Boros Péterné

 E témában megjelent sajtó hírek:

 

Sztrájkolhatnak a közalkalmazottak

 

 

 


 

  • Kétezerrel kevesebb fizikai munkás dolgozott a boltokban áprilisban, mint év elején. Pedig a boltos bérek is emelkedtek. A létszám a kisebb boltokban zsugorodott. Egyébként a kis- és közepes boltos vállalkozásoknál...

  • Ne hagyjuk magunkat agyonnyomni a sok munka által – komoly hatása lehet a szív egészségére nézve. Ha túl nagy a nyomás rajtunk, szabálytalan szívverés is kialakulhat – írja a napidoktor.hu.

  • Duplán rossz helyzetben van több tízezer nyugdíjas: egyrészt hiába vár arra, hogy beköltözhessen egy szociális intézménybe, másrészt ha sikerrel be is kerül, korántsem biztos, hogy ki tudja fizetni ellátási költségeit...

  •  A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a Múzeumok Éjszakájára szervezett egy tüntetést, mellyel a múzeumi dolgozók alacsony bérére kívánták felhívni a figyelmet – írja a pecsma.hu.

  • Az első fél év végéhez közeledve főleg a kisebb cégek maradtak el a szabadságok időarányos kiadásával, mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot,...

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában