MKKSZ sakkünnep

Megjelent: 2017. máj. 29. hétfő

Az idei szakszervezeti kupára - az eddigiektől eltérően - egy májusi vasárnapon (V.21.) került sor, de ez a változás nem akadályozta meg, hogy részvételi csúcs szülessen hazánk egyik legnagyobb egynapos versenyén. A 71 nevező a megszokottnál is jobb körülmények között vetélkedhetett a Benczúr Hotel Budapest-termében, az ebéd pedig az elegáns étteremben pazarra sikerült. Köszönhetően mindez Boros Péternének, az MKKSZ sakkszerető elnök asszonyának, aki a megnyitón reményét fejezte ki, hogy jövőre az indulók száma eléri a száz főt. A közalkalmazottak szakszervezetének már a XX. század első felében volt sakkcsapata és rangos mesterversenyeket is rendeztek akkor. A hagyomány folytatódik a XXI. században is, amikor a Magyar Hírlap Kupa folytatásaként kerül megrendezésre ez a népszerű sakkesemény. 2017-ben már 31. alkalommal indultak a 10-10 percre beállított sakkórák.

A torna lefolyása elég változatosra sikerült: repülőrajtot vett a mindig elsőként nevező Szuhai Balázs, s úgy tűnt senki nem tudja megállítani. Eközben a magasan kiemeltek mindegyikének becsúszott egy-egy vereség (Horváth „Ezüst-Higany” Kálmánnak már ez első fordulóban), míg az elmúlt évek duplagyőztesei (Halász Tamás és Hunkó György) végig gyengélkedtek, valamint az ifisakkozók sem tűntek meggyőzőnek. Ebéd után aztán nagyot fordult a kocka: Szuhai úr visszacsúszott miközben Horváth Kálmán és a fiatalok (Görög, Pásztor és Palczert-testvérek) erőre kaptak. Az utolsó forduló előtt már csak az volt a kérdés, hogy a dobogóra kik léphetnek fel a várható holtversenyek miatt. Végül a szerencse - sokadszorra is - a világ egyetlen „kézbalett művészének” kedvezett, aki büszkén emelte magasba a kupát. Holtversenyes társa és egyben az ifjúsági győztes Görög Álmos lett. Az egy buchholznyi hátrány és az újabb 2. hely elkeserítette ugyan, de serleg neki is jutott. Harmadiknak a végig az élmezőnyben menetelő Tóth Tihamér futott be - megérdemelten, ám Balázs András is kiválóan szerepelt. Szintén remekül, bár kissé pechesen játszott az egyik legjobb gyengénlátó sakkozó, Szilágyi Sámuel, aki megelőzte a régi snellmatadorokat, Koronghy Gyulát és Sillye Kálmánt.

A versenyről egyetlen játékosnak sem kellett üres kézzel távoznia, mivel a gyerekek mindegyike különdíjban, a felnőttek pedig kategóriadíjakban, illetve ajándék sakk-könyvben és újságban részesültek. (Mindenki egy csoportban játszott, ám külön lettek értékelve a díjasok.)

A záróünnepély után egyöntetű volt a vélemény, hogy a 13 forduló ellenére a torna holtidők nélkül, gyorsan zajlott le (köszönhetően a Barcza-BEAC SC összeszokott bírói karának), és jövőre is mindenki szeretne részt venni rajta. A szakszervezet részéről ennek nincs akadálya, így 2018-ban is szeretettel várunk minden kicsit és nagyot az MKKSZ sakkünnepén!

A végeredmény: Felnőttek - 1. Horváth Kálmán 10,5 2. Görög Álmos 10,5 3. Tóth Tihamér 9,5 4. Balázs András 9,5 5. Szilágyi Sámuel 9 6. Koronghy Gyula 8,5 7. Sillye Kálmán 8,5 8. Palla György 8,5 9. Pásztor Dániel 8,5 pont… (71 résztvevő).

Különdíjasok: Legjobb női versenyző - Palczert Hajnalka 7 pont; Legidősebb versenyző - Madácsi József 6 pont; Legfiatalabb versenyző - Hajdu Márton 7 pont; Legjobb 1900-1700-1500 Élő-pont alatti és értékszám nélkül versenyzők: Szilágyi Sámuel, Pásztor Péter, Németh Zétény és Benyó Tamás.

Jakobetz László

A végeredményhez katt ide

 


 

  • Kétezerrel kevesebb fizikai munkás dolgozott a boltokban áprilisban, mint év elején. Pedig a boltos bérek is emelkedtek. A létszám a kisebb boltokban zsugorodott. Egyébként a kis- és közepes boltos vállalkozásoknál...

  • Ne hagyjuk magunkat agyonnyomni a sok munka által – komoly hatása lehet a szív egészségére nézve. Ha túl nagy a nyomás rajtunk, szabálytalan szívverés is kialakulhat – írja a napidoktor.hu.

  • Duplán rossz helyzetben van több tízezer nyugdíjas: egyrészt hiába vár arra, hogy beköltözhessen egy szociális intézménybe, másrészt ha sikerrel be is kerül, korántsem biztos, hogy ki tudja fizetni ellátási költségeit...

  •  A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete a Múzeumok Éjszakájára szervezett egy tüntetést, mellyel a múzeumi dolgozók alacsony bérére kívánták felhívni a figyelmet – írja a pecsma.hu.

  • Az első fél év végéhez közeledve főleg a kisebb cégek maradtak el a szabadságok időarányos kiadásával, mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot,...

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában