MKKSZ        MAKASZ        KözigPress        MKKSZ elérhetőségek

2009. július 31. - I. évfolyam 2. szám
  Létszámstop az államigazgatásban

"Az ígéret szép szó..."

Ismét bűnbak a közigazgatás

Létszámstop az államigazgatásban. A kormányfő tegnapi bejelentése hidegzuhanyként érte a szakszervezeteket. Hiányolják az előzetes egyeztetést. A kormányszóvivő viszont azt mondja, ebben az esetben nem is lett volna kötelessége Bajnai Gordonnak egyeztetni az érdekképviseletekkel. A műsor vendége: Fehér József, az MKKSZ főtitkára. Műsorvezető: Szöllősi Györgyi. Elhangzott a Duna TV, KÖZBESZÉD című műsorban, 2009. július 29-én 20:05:28-20:10:46 között.

Hangulatkeltés, valótlan demagógiával a tisztviselői kar ellen

Elbocsátások idején 50 ezerrel többen lettek???

A 168 óra című folyóirat internetes honlapján, július 30-án valótlan és megalapozatlan állításokkal hergelték a közvéleményt a magyar államigazgatás kar ellen. A kormányfő létszámstopot elrendelő megnyilatkozása után "túlburjánzó közigazgatásról" írtak, azt sugallva, hogy most 50 ezerrel többen dolgoznak a hivatalokban, mint az év az elején. Lássuk a 168 Óra állításait és annak MKKSZ-es cáfolatát:

Kevéssel többen vannak

Téves a 168 óra magazin honlapján közzétett állítás, amely szerint „az elbocsátások idején 50 ezerrel többen lettek” a közigazgatásban, mint év elején – tudatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Fehér József főtitkár (képünkön) által jegyzett közleménye, amely felhívja a figyelmet, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) által közzétett hivatalos létszámadatok szerint 2009 januárjában a közigazgatásban dolgozók összlétszáma 109 126 fő volt, 2009. májusban ugyanez az adat 110 433 fő.
  ÉRDEKKÉPVISELET

Nem rivalizálnak, partnerek, "természetes szövetségesek"

Együttműködés a Jegyzők Országos Szövetségével

Programjaik érdemi összehangolásáról, valamint a gyakorlati együttműködésről tárgyalt július 7-én az MKKSZ Önkormányzati Dolgozók Országos Szakmai Tanácsa (ÖDOSZT) a Jegyzők Országos Szövetsége (JÖOSZ) elnökségével.
  MKKSZ Akadémia

A modern állam feladatai

A világgazdasági válság hatása a magyar közszolgálat intézményrendszerére

MKKSZ Akadémia 2009'

A modern állam feladatai a világgazdasági válság hatása a magyar közszolgálat intézményrendszerére címmel az MKKSZ szakmapolitikai indíttatásból, a közszolgálatot érintő kihívásokra adandó válaszok megalkotása egy akadémiai programsorozatot szervezett az idei esztendő első felében. A szakmai érdekvédelmi tanácskozásokat nyolc alkalommal Nyíregyházán, Újszászon, Kaposváron, Fonyódon, Kecskeméten és Budapesten rendezték meg, amelyeken hozzávetőleg összesen több, mint ezer érdeklődő vett részt.
 

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke

Egy válság szakmai anatómiája és hatása

Az MNB volt elnöke azzal kezdte előadását, a mai Magyarországon nem a pénzügyi válság, vagy a gazdasági válság a legfontosabb. Magyarország mély válságban van, a társadalmi válság, a szociális válság legalább olyan fontos, mint a pénzügyi és a gazdasági válság. A gazdaságot úgy lehet rendbe tenni, ha egy egészséges társadalom épül föl Magyarországon, ha az emberek bíznak a jövőben, bíznak egymásban, bíznak a kormányban, bíznak abban, hogy jó intézkedések születnek és kifelé vezetnek bennünket a válságból. Ha a gazdasági, társadalmi lépések egymással összehangoltan születnek.
 

Máthé Gábor egyetemi tanár

Merre és hogyan tovább magyar közigazgatás?

Máthé Gábor egyetemi tanár, a Magyar Jogász Egylet elnöke azzal a meghökkentő tézissel kezdte előadását, hogy 1990-től megváltozott a világ, a nemzetállamoknak és a nemzeti szuveneritásoknak vége szakadt.
 
  INTERJÚ

Fehér József:

2010-ben a közszolgálati keresetek reálértékének növekedni kell!

(2. rész)
Az Orientpress Televízió Fehér Józseffel, az MKKSZ főtitkárával, hosszabb lélegzetű interjút készített. Az első részben arról volt szó, hogy hol tartanak most az aktuális közszolgálati szociális párbeszéd folyamatai. Megmarad-e a munkabéke, mennyire véges a közszolgálati dolgozók türelme. Hogy vélekednek a köztisztviselők a sztrájkról? Az MKKSZ milyen költségvetési pozíciókat lesz képes elérni.

Az interjú második részében, az alábbiakban, pedig arról lesz szó, hogy milyen lehetőségei lesznek az Európai Unió államai közötti horizontális úgy nevezetett közigazgatási együttműködésnek. Végezetül az MKKSZ főtitkára, aki mellesleg a Független Európai Szakszervezeti Szövetségnek (CESI) egyik alelnöke is, általános közszolgálati szakmapolitikai törekvésekről nyilatkozik.
  KITEKINTŐ
 
 
  LEGFRISSEBB

ELINDULT A KÖZIGAZGATÁSI VERSENYVIZSGA!

Köztisztviselő csak az lehet a jövőben, aki vizsgázik

Július 1-től a vezető közigazgatási tisztségekre pályázóknak, december 1-től minden köztisztviselői pozíció elnyeréséhez kötelező előzetesen közigazgatási versenyvizsgát tenni - tájékoztatott Szakács Gábor, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) képzési főigazgató-helyettese.
  INFORMÁCIÓ
Pihenőnap és ledolgozás augusztusban és decemberben
A szociális és a munkaügyi miniszter a 2009. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló, 16/2008. (IX.26) SZMM rendelete alapján az év hátralévő részében a munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend az alábbiak szerint alakul.
Hogyan változik jövőre a béren kívüli juttatások rendszere?
A közelmúltban elfogadott adótörvények számos kedvezményt megszüntetnek, így az eddig adómentesen adható béren kívüli juttatások nagy többsége után a jövőben a munkáltatót adófizetési kötelezettség terheli. Nem szűnik meg azonban teljesen az adómentesség, és a szakértők szerint a kedvezőtlen változások ellenére is van létjogosultsága a cafetéria rendszereknek.